TV komode – 5 saveta koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine

Blog

TV komode Moderna-drvena-tv-kompozicija-sa-staklom-Linea-Milanovic-namestaj-po-meri

Svi volimo da sednemo udobno i odgledamo dobar film ili omiljenu TV emisiju. Pri odabiru tv uredjaja ste sigurno istraživali i uložili dosta vremena u analizi njihovih karakteristika kao i u samoj kupovini.

Ali, da li ste na isti način razmislili o kupovini TV komode? Podjednako je važno pronaći pravo rešenje koje će adekvatno podržati vaš novi uređaj, ali i da pri tome funkcioniše u vašem prostoru.

moderna tv komoda sa policama za knjige po meri Linea Milanovic Beograd
Moderna TV komoda sa bibliotekom po meri – Linea Milanović

Šta treba uzeti u obzir pri izboru TV komode

Kupovina TV komode je više od selekcije komadnog nameštaja u određenoj boji. Zapravo poenta je u tome što će ona služiti kao fokalna tačka vaše prostorije i samim tim treba da bude savršeno uklopljena u vaš stil, način na koji živite, veličinu vašeg životnog prostora, kao i TV i Hi-Fi uređaje koje na njoj držite. Sve to zahteva dobro razmišljanje i precizne mere. Evo šta treba uzeti u obzir:

Prostor

Razmislite o tome kako je vaša soba raspoređena kada odlučujete gde da postavite svoje uređaje. Svaka prostorija je drugačija i samim tim određuje poziciju TV komode. Na primer, prirodno svetlo koje dolazi od prozora vam može stvoriti neželjeni odsjaj koji stvara probleme tokom gledanja ekrana. Takođe treba razmisliti o položaju sedenja tokom gledanja televizora.

Imajte na umu da vaš TV ekran treba da bude u ravni sa vašom linijom vida i ne manje od 30 cm ispod toga. Naravno uvek postoji problematika oko lokacije utičnice i razvođenja kablova koju treba rešiti, ali uz dobro projektovane elemente, taj problem se lako prevazilazi.

Tip

Samim tim što ste ustanovili gde ćete postaviti televizor, treba odlučiti koji tip TV komode ćete odabrati. Tačnije zidne jedinice ili klasične TV komode.

Moderna tv komoda od punog drveta hrasta sa fiokama i policama za knjige Linea Milanovic Beograd
TV komode po meri – Linea Milanović

Zidne jedinice su obično veliki komadi nameštaja koji kombinuju konzole, fioke i police. Često napravljani po meri odnosno prostoru u kome se nalaze dizajnirani su da budu kompatabilni sa televizorom, drugom elektronskom opremom, pa čak i sitnim detaljima poput, knjiga, biljaka i drugog dekora. Zidne jedinice su zanimljivi komadi nameštaja koje mogu da promene prostor, dodaju toplinu, fokusiraju pogled u prostoriji, ali i da zaštite televizor od neželjenog svetla.

Arcadia-TV-blok-komoda-BM-Linea-Milanović
TV komoda Arcadia

Sa druge strane klasične TV komode su uglavnom ormarići konzolnog tipa koji imaju dodatno odlaganje poput bifea, fioka i polica. U zavisnosti od udaljenosti vaše sofe ili ugaone garniture odakle gledate televiziju, kao i od same veličine uređaja, postoje različite visine i veličine TV komoda.

Veličina TV komode

Iako to ne deluje bitno, veoma je važno uskladiti veličinu ekrana sa veličinom TV komode. Najbitnije mere su širina i visina. Naime, ne pronalazite pravu veličinu TV komode samo iz estetskih razloga, već i bezbednosnih. Ukoliko odaberete komodu koja je iste ili manje veličine od vašeg televizora može predstavljati ozbiljan bezbednosni rizik.

TV komoda treba da bude najmanje 5 cm šira od stope televizora kako bi bilo mesta za manipulisanje kablovima, ali i kako bi oprema imala ventilaciju. Takođe treba obratiti pažnju i na visinu TV komode u zavisnosti od ekrana i mesta sa koga ga gledate. Opšte pravilo je da centar vašeg ekrana treba da bude na nivou ili neposredno ispod nivoa očiju.

Kako biste gledali film bez naprezanja, najčešće je to visina ne više od 110 cm od poda u zavisnosti od visine sedišta. Ljudsko vidno polje je raspoređeno po horizontalnoj ravni od 180° i vertikalnoj ravni od 130°. Pokušajte da izmerite rastojanje od poda do prosečne vidne linije gledalaca u vašem domaćinstvu i oduzmite polovinu visine televizora. Savršena visina za vašu TV komodu će biti unutar par centimetara razlike.

Stil

TV komode su savršen način da obogatite prostoriju i dodate joj stil i jedinstveni akcenat u centru sobe. Bez obzira na stil koji prati vašu prostoriju da je to rustičan, moderan, retro ili skandi, uvek postoji TV komoda koja će se uklopiti u enterijer. 

Vaša polazna tačka u odabiru mogu biti boje sofe, zavesa, pa čak i poda. Na primer, ukoliko su ovi predmeti svetlijih tonova imate čitav spektar tamnijih koje možete odabrati za vašu TV jedinicu. Preporuka je da izaberete TV komodu koja će se uklopiti u celoviti stil vašeg prostora i individualnim potrebama.

Lux komoda Medijapan visoki sjaj ZLATNI EFEKAT 3d obrada DIAMOND Linea Milanovic
Moderna TV komoda izrađena po meri Diamond DM – Linea Milanović

Materijali za izradu TV komode

Najčešći materijali za TV komode su staklo, drvo, metal, i medijapan ploče. Odabir materijala je gotovo uvek pitanje ličnog stila, uklapanja sa stilom enterijera, izdržljivosti, ali i bezbednosti.

Naime, drvene jedinice su otporne, staklene su prilično izdržljive, a MDF stabilne. Naš način života ima udela u tome za koji materijal ćemo se odlučiti. Ukoliko imate decu ili kućne ljubimce razmislićete o korišćenju materijala koji su bezbedniji i izdržljiviji.

Zaključak

TV komoda koju odaberete pomoći će u utisku ukupnog dizajna vaše sobe. Razmislite o tome kako želite da vaš prostor izgleda i koju vrstu TV komode želite da kupite. Jedna od najvećih grešaka koje ljudi prave je kupovina TV komode, bez sagledavanja prostorije u celosti kao i funkcionalnosti koju treba da ispuni. Naši gorenavedeni saveti bi trebalo da vam pomognu da suzite pretragu. Preporučujemo vam da posetite naš Linea Milanović salon nameštaja u Beogradu. Naše kolege su uvek spremne da vam pomognu u odabiru materijala i projektovanju  TV komoda u skladu sa vašim željama i potrebama!

Pretraga: