DIZAJN I OPREMANJE HOTELA

Blog

sizajn i opremanje recepcija hotela

Opremanje hotela je uvek izazovan proces. Potrebno je uskladiti želje, ideje i predviđeni budžet, zadržati ono što gosti vole i na šta su navikli, a unaprediti nivo estetike, udobnosti i luksuza.

U hotelijerstvu se neprekidno vodi borba za pozicioniranje i dominaciju među konkurencijom, tako da je preporučljivo ispratiti aktuelne trendove u dizajnu i u turizmu, afinitete gostiju, a istovremeno otići korak dalje, svojom originalnošću i autentičnošću.

Kod velikih hotela, važno je izbeći prečesto ponavljanje i uniformnost, koja može da odvede u jedoličnost i neprepoznatljivost. Individualni pristup svakoj celini, pažljivo biranje i igra detaljima doprineće osećaju udobnosti, a istovremeno i izgradnji vizuelnog imidža i identiteta samog hotela.

Sa druge strane, hoteli su frekventni objekti sa visokom cenom održavanja. Nameštaj za hotel i hotelska oprema treba da budu praktični, funkcionalni, jednostavni za zamenu ili reparaciju. To je veoma često zanemaren aspekt kod projektovanja i opremanja hotela. Zato pri izboru elemenata enterijera prednost treba da ima  modularni nameštaj, serije koje se lako mogu kombinovati, neutralne boje u osnovi  i materijali koji su laki za održavanje.

Nikako se ne sme zanemariti važnost prvog utiska koji se ostavlja na potencijalnog gosta. Uobičajeno, to je ono sa čime se gost prvo susretne – prilaz i glavni ulaz u hotel, koji mora da bude jasno naznačen, direktan, prostran i pristupačan. Zatim prostor recepcije, hola i lobija hotela, koji treba da budu pregledni, udobni, funkcionalni i u skladu sa temom/kategorijom hotela. Izbor materijala, rasvete, stila opremanja, već pri samom ulasku odrediće šta posetilac može da očekuje i dobije u hotelu koji je izabrao. Međutim, kako uveliko živimo u doba digitalizacije, veće su šanse da će prvo razgledanje hotela biti online, na fotografijama ili 3D turama. Time uređenje ostalih hotelskih prostorija i sadržaja  dobija podjednaku važnost pri stvaranju prve impresije.

Hotelske sobe imaju najveći udeo u površini hotela. Samim tim, i cena opremanja hotelskih soba je primarna stavka u budžetu, koja zahteva stručno planiranje i optimizaciju, da bi se napravio balans koji neće, radi uštede, ugroziti kvalitet i ugođaj koji dobijaju gosti. Najbolji rezultat se postiže ujedinjenim planiranjem projektovanja i izvođenja enterijera.

Hotel Grand Adriatic, Opatija

U toku godine 2020. i zatvaranja zbog svetske pandemije, mnogi hoteli su dobili neplanirano slobodno vreme, koje su iskoristili za renoviranje, redizajn i unapređenje svojih sadržaja.

Jedan od njih je i Hotel Grand Adriatic u Opatiji. To je hotel sa 4 zvezdice, sa SPA sadržajima, smešten uz obalu Jadranskog mora, u Istri, u Hrvatskoj. Neodoljivi pogled na more, prostrane sobe i bogati sadržaji čine ga omiljenom destinacijom za brojne goste.

Sobe su rađene po projektu našeg arhitektonskog studia UniArch Design, koji je obuhvatao i dizajn komadnog i ugradnog  nameštaja.  Izrađeni su tapacirani kreveti po meri, uzglavlja za krevete, sofe, stolice, fotelje, noćni stočići, pisaći stolovi, TV komode, mini barovi, garderoberi, kupatilski nameštaj.

Linea Milanović je za hotel Grand Adriatic uradila sav nameštaj po meri za svih 180 hotelskih soba.

Projekat enterijera hotelskih soba predvideo je podelu 180 soba u tri koloritne celine, čime se dobilo na dinamici i utisku raznovrsnosti, a zadržala prepoznatljivost i ista linija stila. Sve tri palete boja su u nežnim, neutralnim tonovima, koji su opuštajući i jednostavni za kombinovanje.

Dizajn je jednostavan, čist i elegantan, boje su u neutralnim zemljanim tonovima, a kontrast je postignut naglašenim detaljima i materijalima, koji se menjaju u zavisnosti od sobe. Linije su ravne i svedene, uz prekide okruglim formama ogledala i noćnih stočića, i udobnošću tapaciranog nameštaja.

Iako svaka hotelska soba, u skladu sa kategorijom, ima propisane elemente nameštaja, odluka  dizajnera je kako će taj nameštaj biti urađen i raspoređen, i to je ono što pravi bitnu razliku.

Nove sobe hotela Adriatic imaju dominantna masivna, asimetrična, tapacirana uzglavlja u metalnim okvirima šampanj boje. Upečatljivi su detalji od crnog kaljenog stakla kod noćnih lampi i TV polica, kao i mermerne ploče stolova i noćnih stočića.

Izuzetna elegancija kupatila postignuta je italijanskim pločicama visokog sjaja u dezenu mermera i elementima od zatamnjenog stakla, dok je toplina prostora zadržana drvenim detaljima, a vizuelno proširenje ogledalima.

Uz varijacije u bojama i teksturama materijala, izboru detalja i manjeg komadnog nameštaja, sve sobe podjednako ispunjavaju visoke estetske, funkcionalne i kriterijume opremljenosti.

Hotel Grand Adriatic je u novom ruhu uplovio u novu sezonu, i sigurni smo da će i novi i stari gosti znati da cene njihov trud i posvećenost.

Ulaganje u stručno planiranje i kvalitetno opremanje, uvek su investicija, a ne trošak.

Pretraga: